Υπάρχει ένα εγχείρημα, που ανθεί στη Γαλλία, το οποίο λόγω της οικονομικής κρίσης ενδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο, αυτό των εργατικών παραγωγικών συνεταιρισμών. Υπάρχουν 1.925 εργατικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί στη Γαλλία (SCOP), οι οποίοι –σύμφωνα με στοιχεία του 2009– συντηρούν 40.424 εργαζόμενους και κερδίζουν 3,9 δισ. ευρώ ετησίως. Υπολογίζεται ότι λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης οι συνεταιρισμοί στη Γαλλία θα αυξηθούν ραγδαία τον επόμενο χρόνο, αφού πολλές εταιρείες κινδυνεύουν από «ελεγχόμενη πτώχευση».

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Entre nos mains», που εξιστορεί την προσπάθεια των εργατριών στο εργοστάσιο γυναικείων εσωρούχων «Starissima» κοντά στην Ορλεάνη, παρουσιάζουμε μερικούς από τους πιο παραγωγικούς. Οι συνεταιρισμοί στηρίζονται στις εξής αρχές: Η πλειοψηφία των μισθωτών είναι εταίροι. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού εκλέγεται από όλους τους εργαζόμενους, σύμφωνα με την αρχή «ένας άνθρωπος, μία ψήφος». Τα κέρδη μοιράζονται ισόποσα (ένα μέρος για τους μισθούς, ένα μέρος συμμετοχής στο συνεταιρισμό και ένα μέρος για απόθεμα). Ο μισθός του κάθε εταίρου αποτελεί το κεφάλαιό του στο συνεταιρισμό. Οι εταίροι πληρώνονται την εργασία τους, έχουν συγκεκριμένη συμβολή στο κεφάλαιο αλλά εάν αποχωρήσουν από το συνεταιρισμό τούς επιστρέφεται το κεφάλαιο που έδωσαν χωρίς να καρπωθούν την υπεραξία του.

Γυναικεία εσώρουχα Starissima

Στην περίπτωση του «Starissima», οι 50 εργαζόμενες, παρότι δεν γνώριζαν καν την έννοια απεργία ή συνδικαλισμός, όταν βρέθηκαν υπό την απειλή του λουκέτου οργανώθηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν Εργατικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό προκειμένου να πάρουν οι ίδιες τις τύχες τους στα χέρια τους και να μη βρεθούν στο ταμείο ανεργίας. Ο συνεταιρισμός είναι ακόμα στα σπάργανα προσπαθώντας να οργανωθεί, να εκλέξει πρόεδρο και να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο, αυτή τη φορά χωρίς το μοναδικό άντρα, που υπήρχε στο εργοστάσιο –τον πρώην ιδιοκτήτη.

OCCE, σχολείο για το «συνεταιρίζεσθαι»

To κεντρικό γραφείο του Συνεταιριστικού Σχολείου ιδρύθηκε το 1928. Πρόκειται για ένα εθνικό παιδαγωγικό κίνημα, με μορφή συνεργατική, που καλλιεργεί, στο πλαίσιο του σχολείου και των εθνικών εκπαιδευτικών ιδρυματών, τις συνεταιριστικές αξίες. Στην καρδιά των μαθημάτων βρίσκεται η εκπαιδευτική φιλοσοφία που χαρακτηρίζεται από τις αξίες της αλληλεγγύης, του σεβασμού της διαφορετικότητας και της αποτελεσματικής άσκησης της δημοκρατίας στο σχολείο από τους ίδιους τους μαθητές. Το συνεταιριστικό σχολείο αγκαλιάζει 50.000 ιδρύματα, με 4.560.000 συμμετέχοντες.

Περισσότερα στο: http://www.occe.coop/federation/

Το σπίτι του ξυλουργού

Το 1997 το ξυλουργείο, για να αποφύγει το λουκέτο, μετατράπηκε σε συνεταιρισμό και σήμερα αριθμεί 17 εργαζόμενους, οι 14 από τους οποίους είναι συνέταιροι. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Μπρούνο Ερό, βραβευμένος ως ο καλύτερος εργάτης της Γαλλίας, τονίζει ότι «μετατρέποντας το ξυλουργείο σε συνεταιρισμό, λίγο πριν πτωχεύσει, καταφέραμε διατηρώντας την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας αλλά και χαμηλές τιμές, να αυξήσουμε τα έσοδά μας και το ταμείο να είναι πλεονασματικό». Το ξυλουργείο έχει καταφέρει να γίνει παγκοσμίως γνωστό, αφού εξάγει στην Ελλάδα και το Κατάρ, ενώ αντικείμενά του κοσμούν τον καθεδρικό ναό της Reims και το κάστρο Courvelles
Περισσότερα στο: http://www.le-batiment-menuisier.fr

Καθίσματα αυτοκινήτων Scopema

Ο συνεταιρισμός γεννήθηκε το 1981 ύστερα από την απόλυση 6 υπαλλήλων από την εταιρεία RIB-AUTO SA. Σήμερα, έχει καταφέρει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της αγοράς εξοπλισμού αυτοκινήτων, με 17 εταίρους και 3 ακόμα μισθωτούς, εκκαθαρίζοντας, το 2008, 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Έχει κερδίσει βραβεία ευρεσιτεχνίας και καινοτομίας. Πριν από δύο χρόνια κέρδισε βραβείο τιμής από το Περιφερειακό Συμβούλιο του Λιμουζίν «επειδή αποτελεί έναν ηθικό θεσμό, που σ’ ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον έχει δείξει θέληση και παραγωγικότητα, ακολουθώντας το οικονομικό και κοινωνικό του σχέδιο».
Περισσότερα στο: http://www.scopema.com

Ηλεκτρικά και μεταλλουργικά εργαστήρια AEML

Ίσως ο παλαιότερος συνεταιρισμός της Γαλλίας, αφού ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1935. Σήμερα αριθμεί 130 εταίρους και οι πωλήσεις, το 2008, ήταν 17,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό κεφάλαιο των εταίρων είναι μόλις 657.952 ευρώ. Η εταιρεία κατέχει τη 2η θέση στην παγκόσμια αγορά μεικτών για χρώματα, ενώ έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία ευρεσιτεχνίας και ρομποτικής.
Περισσότερες πληροφορίες στο:
http://www.aeml.fr

Τοιχογραφίες εξωτερικών χώρων

Ο συνεταιρισμός αυτός ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια και έχει κοσμήσει περισσότερα από 470 σημεία του κόσμου με τα έργα του. Στο συνεταιρισμό εργάζονται 70 καλλιτέχνες με συνεργάτες στον Καναδά, τη Γερμανία, τη Σαγκάη, τη Μόσχα και τη Γιοκοχάμα. Έργα τους συναντάμε στους δρόμους της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Σαγκάης, της Γιοκοχάμα, του Καναδά και του Μεξικού. Έχουν συνεργαστεί ακόμα και με την Ελλάδα. Στα Τρίκαλα, στην περιοχή Μανάβικα βρίσκεται μία τοιχογραφία 150 τετραγωνικών μέτρων, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2006. Η τοιχογραφία αναπαριστά την καθημερινότητα, με εικόνες από τα μπαλκόνια των σπιτιών, την ταβέρνα, τη λαϊκή αγορά με νοικοκυρές να ψωνίζουν, τα παιδιά της γειτονιάς να παίζουν ανέμελα, τον Τσιτσάνη να παίζει μπουζούκι σε ένα μπαλκόνι κ.λπ.
Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.cite-creation.com

Τηλεφωνικό Κέντρο Cappella

Εξήντα εργαζόμενους –ανάμεσά τους 15 εταίρους– αριθμεί το τηλεφωνικό κέντρο που κάνει τζίρο 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Είναι το μοναδικό τηλεφωνικό κέντρο στη Γαλλία που λειτουργεί ως συνεταιρισμός και ο κάθε υπάλληλος (εταίρος ή μη) έχει ισότιμο λόγο στη διαχείρισή του. Τρία άτομα έχουν αποχωρήσει από το συνεταιρισμό από όταν δημιουργήθηκε το 2001 και αυτοί –κατά δήλωσή τους– αποχώρησαν γιατί ήθελαν να αλλάξουν αντικείμενο εργασίας.

Ιωάννα Δρόσου / ΕΠΟΧΗ

Advertisements