«Γεννήθηκε» πριν από ένα χρόνο, από μια ομάδα καθηγητών που μαζί με φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου και ενεργούς πολίτες της Κέρκυρας, αποφάσισαν να ιδρύσουν μια απλή ένωση φυσικών προσώπων. Όπως εξήγησε ο Λ. Ντούσικος: «Η ιδέα ήταν απλή, όλοι μπορούμε να διδαχτούμε και να διδάξουμε, όλοι μπορούμε να ανταλλάξουμε δωρεάν τις γνώσεις μας και να αναπτύξουμε ένα πεδίο άμεσης συλλογικής δράσης, ενισχύοντας είτε τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες, είτε τους οικονομικούς μετανάστες, είτε όσους ποτέ δεν είχαν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους.

Έτσι δημιουργήθηκε το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Κέρκυρας, ένας αυτοοργανωμένος κοινωνικός χώρος, που δραστηριοποιείται στα πεδία της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, με στόχο την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη». Το εργαστήρι λειτουργεί τα απογεύματα σε χώρους Γυμνασίων -Λυκείων της Κέρκυρας, απαριθμεί πάνω από 450 μαθητές και 46 καθηγητές, ενώ διδάσκονται αφιλοκερδώς 34 μαθήματα, μεταξύ άλλων, ελληνικά για μετανάστες, στοιχεία αστρονομίας, μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία, νοηματική γλώσσα κ.ά. Μαθήματα παρακολουθούν μικροί και μεγάλοι, Έλληνες και «ξένοι», φοιτητές, μαθητές σχολείου, κυρίως ασθενέστεροι οικονομικά.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι καθηγητές, δεν έχουν σταθερή εργασία ή είναι άνεργοι. Σύμφωνα με τον Λ. Ντούσικο, σημαντικοί παράγοντες της επιτυχίας του εγχειρήματος, είναι η απουσία κομματικής χειραγώγησης όπως και η απουσία ιεραρχικών πολιτικών και οργανωτικών δομών.

Παράλληλα, συγκρότησαν το Δίκτυο Ανταλλαγής Εργασίας και Προϊόντων που έχει στόχο την ανάδειξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας: «Κάθε ένας μπορεί με μια απλή προσωπική συνεννόηση, να προσφέρει και να ζητήσει αυτά που χρειάζεται ή του λείπουν. Μπορεί να είναι κάποια εργασία, κάποιο μάθημα, κάποια προϊόντα, κάποια ιατρική βοήθεια ή κάποια βοήθεια στο χωράφι, κάποια υπηρεσία, κάποια ξένη γλώσσα, κάποιες καλλιτεχνικές γνώσεις, κάποια ρούχα, οποιαδήποτε δηλαδή μορφή υποστήριξης. Με αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποιούμε την εξάρτησή μας από την κερδοσκοπική μανία των μεσαζόντων και των μεγάλων εταιρειών παραγωγής -προμήθειας, ελαχιστοποιούμε με άλλα λόγια, τις ποικίλες συνέπειες του πολέμου μεταξύ της κρατικής και της ιδιωτικής οικονομίας. Το ΔΑΕΠ δεν είναι ούτε “φιλανθρωπική δράση”, ούτε “ευεργεσία”, ούτε ακόμα ένα κόλπο της επιχειρηματικής πολιτικής χαμηλού οικονομικού κέρδους. Είναι μια μορφή οριζόντιας οικονομίας των πολιτών».

Σημειώνεται ότι το ΔΑΕΠ η ανταλλαγή είναι αχρήματη. Γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των μελών του και οι ανταλλαγές του ανακοινώνονται δημόσια, με δυο ταυτόχρονους τρόπους: αφενός στο blog του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου, αφετέρου στη μηνιαία εφημερίδα του. Οι ανταλλαγές γίνονται στη βάση της διυποκειμενικής συνεννόησης και μόνο, χωρίς κάποιο υποκατάστατο νομίσματος.

Νέο στοίχημα είναι η ομάδα πρωτογενούς παραγωγής που προέκυψε από τη σκέψη της δημιουργίας ενός μικτού συνεταιρισμού: «Αυτή τη στιγμή, διαθέτουμε αρκετά στρέμματα που μας παραχωρούνται από φίλους για χρήση και εκμετάλλευση, όπως επίσης και κάποια στρέμματα με ελιές. Διαθέτουμε πάνω από 40 ανέργους, φοιτητές, αγρότες και γεωπόνους, που μπορούν να δουλέψουν άμεσα στην πρωτογενή παραγωγή. Διαθέτουμε επίσης κάποιο στοιχειώδη υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως επίσης και κάποιον αποθηκευτικό χώρο. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με αποκλεισμένους από το μονοπωλιακό σύστημα τοπικούς παραγωγούς (κυρίως κτηνοτρόφους και μικροβιοτέχνες), που αποδέχονται τη συνεργασία με όρους προμηθευτικούς και καταναλωτικούς, αλλά μη κερδοσκοπικούς. Έχουμε το ΔΑΕΠ που το βασικό του πλεονέκτημα, είναι ότι προσεγγίζει ευκολότερα τη μεγαλύτερη μερίδα των νέων ανθρώπων και λειτουργεί ως “εισαγωγή” σε ζητήματα συνεταιριστικής οικονομίας. Όλα αυτά μαζί, εκτιμούμε ότι διαμορφώνουν κάποιες προϋποθέσεις για την ίδρυση ενός μικτού συνεταιρισμού. Προς το παρόν, πειραματιζόμαστε στη γεωργική καλλιέργεια και καταμετρούμε προσεχτικά τις δυνάμεις μας. Το ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να παρακάμψουμε ολοσχερώς τις σημερινές καπιταλιστικές δομές. Μπορούμε όμως να κάνουμε την αρχή, θέτοντας αισθητά διαφορετικούς κοινωνικούς-οικονομικούς όρους, αρχές και αξίες».

Μιλώντας για τη λειτουργία του Εργαστηρίου, ο Λ. Ντούσικος ξεχωρίζει ως βάσεις την εθελοντική προσφορά των καθηγητών, τη δωρεάν παροχή στοιχειώδους υλικοτεχνικού εξοπλισμού από τα σχολεία και τη συμβολική χρηματική συνεισφορά όλων. Η λήψη των αποφάσεων, γίνεται από το μοναδικό πολιτικό όργανο, την ανοιχτή συνέλευση των μελών που συνέρχεται κάθε 15 μέρες. Μέλος του Εργαστηρίου, θεωρείται όποιος διδάσκει, διδάσκεται και βοηθάει οργανωτικά. Κατά καιρούς, όταν συντρέχει έκτακτος λόγος, πραγματοποιείται και συνέλευση των καθηγητών. Ο τρόπος λήψης των αποφάσεων, επιτυγχάνεται με τη δημοκρατική αρχή της συναίνεσης. Προς το παρόν -έχοντας ήδη 600 περίπου μέλη -σε περιπτώσεις όπου απαιτείται η αντιπροσώπευση, δε φαίνεται να δημιουργείται πρόβλημα κατά τη μετάβαση από την άμεση προς την αντιπροσωπευτική διαχείριση.

*Στις 27 και 28 Μάη, θα πραγματοποιηθεί το 2ο Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

* Επισκεφθείτε το Εργαστήρι στο διαδίκτυο: http://enalaktikoergastiri.wordpress.com/

πηγή: ΑΥΓΗ

Advertisements