πηγή: ΑΥΓΗ / Π.Κρ.

«Σας παρακαλώ πολύ θα ήθελα να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους που έφτιαξαν το Κοινωνικό Ωδείο. Έχω παρτιτούρες και μουσικά όργανα από τα παιδιά μου, που δεν υπάρχουν πια, και θα ήθελα να τα διαθέσω. Ή αν είναι δυνατό, να μου δώσουν πληροφορίες μήπως μπορέσουμε να οργανώσουμε και στη γειτονιά μου ένα αντίστοιχο εγχείρημα». Η φωνή της κυρίας από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, αφοπλιστική. Η ευγένεια και ο τόνος της δεν άφηναν περιθώριο για καμιά άλλη σκέψη παρά για την απλή, απλούστατη διαπίστωση: πιάνει τόπο.

Το Κοινωνικό Ωδείο που εμπνεύστηκε μια ομάδα εθελοντών, καθηγητών μουσικής και μουσικών έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά και, κυρίως, να εμπνέει άλλους πολίτες για ανάλογες πρωτοβουλίες. Αυτή άλλωστε υπήρξε εξ αρχής η επιδίωξη. «Πίσω απ’ αυτή την κίνηση υπάρχει ένα πολιτικό πρόταγμα» μας λέει ο Στάθης Δρογώσης, που πρώτος έριξε την ιδέα για τη δημιουργία του Ωδείου. «Ευχής έργο είναι να δημιουργηθούν σε πολλές πόλεις, σε πολλές γειτονιές ανάλογες κινήσεις». Το πρώτο βήμα έγινε πριν από έναν μήνα. Στη γενική συνέλευση στις 17 του περασμένου Δεκέμβρη, τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του. Αυτή τη στιγμή γύρω στους 200 μαθητές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα μαθήματα τα οποία θα ξεκινήσουν σε περίπου 20 ημέρες, ενώ έχουν βρεθεί χώροι που θα τα φιλοξενήσουν στο Θησείο, τη Δάφνη και τον Νέο Κόσμο. Όλα αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η Ιδρυτική Διακήρυξη του Κοινωνικού Ωδείου μέσα από την οποία γίνονται εμφανείς οι στόχοι και οι επιδιώξεις των πολιτών που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Την παραθέτουμε αυτούσια. Με την ελπίδα ότι μέσα από ανάλογες πρωτοβουλίες η πολιτική πράξη και η τέχνη μπορούν να επανακτήσουν το ουσιαστικό τους νόημα στην καθημερινότητά μας. Τα αυτονόητα δηλαδή.

Το Κοινωνικό Ωδείο είναι οι άνθρωποι
Είμαστε εθελοντές, καθηγητές μουσικής και όχι μόνο. Μια ομάδα πολιτών που μοιράζεται την αγάπη για τη μουσική και την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο.
Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για έναν κοινό στόχο. Να μεταδώσουμε αφιλοκερδώς την τέχνη μας σε όσους δεν έχουν τα χρήματα να τη σπουδάσουν. Να αποδείξουμε ότι δε μας λυγίζει η κρίση, ότι η ανθρώπινη αξία δεν μετριέται σε κανένα νόμισμα. Να επαναφέρουμε στο επίκεντρο την επιθυμία για μάθηση και την προσφορά.
Το Κοινωνικό Ωδείο, λοιπόν, είναι οι άνθρωποί του και θα λειτουργήσει με άξονα τη συνεργασία και τη συλλογική ευθύνη. Οι αποφάσεις μας είναι το αποτέλεσμα γενικών συνελεύσεων στις οποίες δεν συμμετέχουν μόνο οι καθηγητές αλλά και οι μαθητές ή οι γονείς τους ως ισάξιοι φορείς του μηνύματος του Κοινωνικού Ωδείου, αρωγοί στην προσπάθειά του.
 Το Κοινωνικό Ωδείο είναι η μουσική
 Στην Ελλάδα η μουσική παιδεία ήταν ανέκαθεν προνόμιο όσων μπορούσαν να υποστηρίξουν πολυδάπανες ωδειακές σπουδές. Η κρατική μέριμνα για τη διδασκαλία της μουσικής είναι μηδαμινή και υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται αμφίβολο, εάν δεν τις υπερασπιστούμε, ότι θα διατηρηθούν έστω οι ελάχιστες δομές που υπάρχουν.
Μέσω του Κοινωνικού Ωδείου θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μουσική παιδεία. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι υπαναχωρούμε από το πάγιο και διακαές αίτημά μας για δημόσια, δωρεάν, ποιοτική παιδεία για όλους. Με ίσες ευκαιρίες για κάθε μαθητή, με ερεθίσματα προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής. Είναι η άρνηση του κράτους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους πολίτες που μας σπρώχνει στην ανάγκη της ίδρυσης του Κοινωνικού Ωδείου.
Ωστόσο, δεν ανταγωνιζόμαστε τα ωδεία. Υπήρξαμε μαθητές τους, είμαστε κατά πλειοψηφία καθηγητές, σεβόμαστε το έργο τους. Το Κοινωνικό Ωδείο επιδιώκει να παράσχει την ευκαιρία σε όσους έχουν τα λιγότερα μέσα και τη μεγαλύτερη ανάγκη, να δημιουργήσει μια διέξοδο μέσα από τη μουσική.
Η αποτελεσματικότερη αντίσταση στην θλιβερή καθημερινότητα είναι η ανύψωση του πνεύματος, η καλλιέργεια και η γνώση. Μπορούμε και οφείλουμε σε αυτή τη σκοτεινή συγκυρία να γίνουμε η νότα που θα μας ταξιδέψει στα όνειρά μας.

——

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν στο http://koinwnikowdeio.blogspot.com/ οι χώροι όπου θα φιλοξενηθεί το κοινωνικό ωδείο καθώς και τα προσφερόμενα μαθήματα.
Εάν θέλετε να μάθετε μουσική στο Κοινωνικό Ωδείο, στείλτε email στο: koinwniko.wdeio.students@gmail.com
Για οτιδήποτε άλλο στείλτε email στο: koinwniko.wdeio@gmail.com
Advertisements